BEZOEK AAN FRUIT EN NOTENVOEDSELBOS KLAPPENBERG
Ken jij een fruit voedselbos? In Etten-Leur is ook een fruit voedselbos op de Klappenberg nummer 5 en het bestaat sinds ongeveer 1980. Jan Dekkers, de eigenaar, had mij uitgenodigd om eens te komen kijken in zijn fruitvoedselbos.
Hij stond mij al op te wachten en na de kennismaking, gaf hij een uitgebreide rondgang. Hij werkt in zijn vrije tijd vanaf de start in het fruitvoedselbos. Vooral alleen en soms met behulp van enkele vrijwilligers. Sinds kort kunnen mensen een afspraak maken om zelf fruit/noten te plukken.
Via Facebook en Instagram fruitvoedselbos Klappenberg worden belangstellenden op de hoogte gehouden wat er op dat moment beschikbaar is. Overigens kunnen mensen zich melden die een of meerdere dagdelen in het voedselbos als vrijwilliger willen werken.
Wat is een fruit voedselbos?
Je hebt verschillende voedselbossen. Omdat dit een privé voedselbos is, is vooral ingestoken waar de eigenaar van houdt: diverse soorten noten, fruitbomen, bessen en ook wel sierplanten. Moerbei, Tamme Kastanje, Walnoten en Hartnoten als bovenlaag.
Fruitbomen: o.a. appel, peer, pruim, kaki, vijg, kornoelje, druif etc. als middenlaag en bessen/aardbeien als onderlaag. Voor de diverse soorten zie www.fruitvoedselbos.nl.
En als bezoeker kan je hier niet alleen bessen, fruit en druiven plukken, maar ook kastanjes en walnoten rapen of scharreleieren meenemen van de kippen die hier rondlopen.
Op de smalle paadjes vertelt Jan vol passie wat er zoal staat aan groenten (o.a. asperges, witte, paarse en groene, rabarber) en fruit (verschillende bessensoorten, kersen, perziken, druiven, abrikozen en pruimen), maar ook allerlei soorten noten als walnoten, amandelen, pecan- en hazelnoten.
Er zijn bijna 300 soorten appels, peren en pruimen die in verschillende maanden rijp zijn. De oogsttijd van zacht fruit is nu op zijn eind maar appels, peren, pruimen zijn nu rijp en in najaar de noten en kastanjes.
Er zijn plukmandjes voor de bezoekers waarna ze het fruit in hun eigen meegebrachte materiaal kunnen doen. Zacht fruit is € 5,-- per kg en appels/peren 1,50 per kg.
En wat dacht je van “vergeten groenten”, ook deze zijn hier te vinden, zoals bijvoorbeeld de kardoen en pastinaak. Ook een theeplant, waarvan je van de blaadjes echte thee kan maken, de loganbes (erg lekker), die een kruising is tussen de braam en de framboos. Om alle soorten bomen, struiken groenten en fruitbomen uit elkaar te houden zijn er aluminium plaatjes gemaakt met daarop de naam van de soort boom of struik.
Om het bos wat kleur te geven staan er ook sierstruiken, zoals azalea’s en de Veilchenblau klimroos, een van de eerste sierveredelingen. Loopeenden scharrelen rond, zij zijn dol op naaktslakken en zoals iedereen weet, is er door de vele regen een ware plaag van naaktslakken. Ook de kippen hebben hier hun functie door de ondergrond zwart te houden en de eieren zijn te koop.
Het was een welbestede middag. Het is zeker een aanrader om eens te gaan kijken of te komen helpen!
Jan Dekkers en Hanneke